Velkommen til Lofoten

Skisesongen i Lofoten er allerede godt i gang. Sola er kommet over horisonten og vi ser frem mot lysere tider. Sesongen varer fra januar og godt uti mai og det kommer eventyrere fra alle verdens kanter for å oppleve det unike terrenget Lofoten er kjent for.

“Fjellene er alpine og i kombinasjon med storhavet rett ut, gir det håp om råe naturopplevelser, noe vi skal skape sammen. Når dere kommer i mars kan dere forvente snødekte fjell, et fiskevær i full drift og en lun atmosfære. Livet i Lofoten er deilig og kontrastfylt.”

– Vegard Stennes, I Fri Natur

Status i fjellet nå

Det er allerede godt med snø i terrenget, og vi har allerede en god såle. Lofoten har et klassisk kystklima, noe som kan gi mye vær og nedbør. Det kommer jevnlig påfyll av puddersnø, men noen ganger også nedbør i form av regn. Fordelen med disse milde temperaturene er at vi sjeldent blir plaget med vedvarende svake lag i snødekket, som noen kanskje har hørt om. Disse lagene i snøen skaper ofte et ustabilt snødekke med potensiale for store skred.

Guidene

Guidene våre er svært dyktige på opplæring og guiding i bratt fjell. Vegard Stennes har gjennomført den høyeste utdannelsen i verden på dette fagfeltet og er internasjonalt godkjent IFMGA Tindevegleder.

Med dette til grunn håper vi å kunne legge til rette for lærerike dager fylt med mestring og skiglede, mens vi samtidig sørger for at sikkerheten er ivaretatt på en god måte.

Guidene våre er daglig i fjellet og godt oppdatert på forholdene før vi tar dere med på tur.

Hvordan ser en dag ut?

Vi har ferdråd hver dag før tur. Det er turplanlegging hvor vi diskuterer dagens skredvarsel, værmelding og gruppens dagsform. På grunnlag av dette velger vi den turen som passer oss best, og deler oss eventuelt inn i grupper som tilpasser turene til ulike erfaringsnivå. Det betyr at hvor vi går, først blir bestemt på ferdrådet samme dag som turen.

Forholdene i fjellet skifter fort, og på denne måten sørger vi for å være i det terrenget som er trygt, har best snø og som gir den flotteste opplevelsen den dagen.

Vi har ferdråd gjennom hele dagen og er åpen for endringer hele tiden.

Turen er målet

Før tur har vi også en sikkerhetsgjennomgang. Her vil alle få testet sikkerhetsutstyret vi har med på tur – både skredsøker, søkestang og spade.

Gjennom helgen vil guidene løfte temaer rundt snøskred, terreng, menneskelig faktor og ferdselsmønster. Forhåpentligvis vil dere sitte igjen med ny kunnskap og nye erfaringer.